"Jag frågar barnen om de vill göra en saga själva och om de vill börja med bilderna först eller med att skriva sagan", säger Monic Arvidson W.

11. Feb, 2013

Uppsala Fria

http://www.uppsalafria.nu/artikel/96339

11. Feb, 2013

Barnkultur bortom Disneys schabloner

Kulturnyheter
I veckan publicerades Uppsalakonstnären Monic Arvidson W:s nya barn- och ungdomsbok, Minnas hemlighet. Rubriceringen till trots är det egentligen en saga för alla åldrar, och författarinnan en mångkonstnär med många järn i elden.

Publicerad: Måndag 11 februari 2013 | 10:12


– Jag har alltid skrivit, berättar Monic Arvidson W. Som barn skrev jag sagor, som vuxen arbetade jag först som journalist och informatör och nu i mitten av livet har jag återgått till sagoberättandet. Jag har många historier inom mig, som gärna vill komma ut.

Minna, 13 år, har en magisk guldlock i håret och en vacker vas som blixtrar när hon tar på den. Hennes klasskamrater tycker att hon är för annorlunda och kallar henne för tokungen. Mobbad och ledsen söker sig Minna ut i skogen och där träffar hon en skadad ekorre. Minna hjälper ekorren att tillfriskna och ekorren tar med Minna till magikern Tryx. Det blir upptakten till den stora uppgiften för Minna att hjälpa till med att övervinna den stora ondskan som regerar i världen.

Nu är Monic Arvidson W redan på gång med att skriva en andra del om Minnas äventyr, men har samtidigt en rad andra projekt igång.

– I mitt företag arrangerar jag också föredrag inom kultur och hälsa i min ateljé, säger hon. Ateljén rymmer inte så många, därför blir det ofta en intim stämning med intressanta diskussioner efter föredragen. Det är många som undviker att gå på stora föredrag och istället föredrar den intimitet och omtanke som uppstår i mindre sammanhang. Man ser varandra och man känner sig välkommen. Dessutom vågar man fråga och får uppleva att inga frågor är dumma frågor.

Dagtid används ateljén till att måla och skapa de bilder som Monic Arvidson W bland annat använder till sina barnprojekt, bland annat den tidigare barnboken, Leka med stjärnor. Denna bok och illustrationerna i den utgör grunden i den sagoutställning som hon åker runt med till olika förskolor.

– Tonvikten ligger på bildens betydelse. Men barnen tycker förstås också att det är kul att det är jag själv som har skrivit boken, och målat bilderna. Samma bilder finns som oljemålningar och dessa hänger jag upp på väggarna i rummet där vi är samlade, säger Monic Arvidson W.

För inspiration och hjälp i det egna skrivandet har hon startat en studiecirkel i barnboksskrivande. I den arbetar en grupp entusiastiska barnboksförfattare med att utveckla skrivandet, diskutera och kritisera varandras texter och stödja och tipsa varandra i utgivningsverksamheten. Ett par av deltagarna har redan ett par böcker utgivna och några på gång. Monic Arvidson W har nu också gått med i en symbolförening och hoppas få mer tid och möjlighet att ägna sig åt det. Hon kommer inom en snar framtid att utbilda sig till symbolpedagog och använda sina nyvunna kunskaper i nya projekt. Så knyts säcken ihop med hennes förskoleutställning och barn- och ungdomsboksskrivandet.

Stina Lindhagen.